I moralens gråsone
Clare Mackintosh’ egen politikarriere lærte henne at gode mennesker av og til gjør dårlige ting, og omvendt. Og at det noen ganger er enkelt å krysse grensen mellom de to.
– Mange av bøkene mine undersøker hva som skjer når vi blir drevet til å gjøre grusomme ting, sier Clare Mackintosh, aktuell med krimromanen Løgnernes spill. Handlingen er lagt til en reality-innspilling i de nord-walisiske fjellene, ikke langt fra der Mackintosh selv bor, hvor deltakerne blir lurt trill rundt av TV-produksjonen.
– Jeg ble opphengt i realityserien Gift ved første blikk i fjor. Jeg så alle episodene, og tenkte mye over måten deltakerne, og seerne, ble manipulert på. Vi bare tror at vi ser sannheten. Dette fascinerte meg alltid i politiet også. Jeg kunne høre på dusinvis av vitneuttalelser fra samme hendelse, og alle var forskjellige. Betyr det da at noen av dem lyver, eller ser de bare ting på en annen måte? undret hun. Slik kom ideen om å plassere en morder i et reality-show, det virket som en god utfordring for en etterforsker.
Mackintosh tok en pause fra politiet fordi hun var på jobb «stort sett hele tiden». – Om jeg ikke var fysisk på jobb, var jeg mentalt på jobb. Jeg hadde store ambisjoner i den jobben, men det risikerte å ødelegge familien min. Og det var jeg ikke klar for, sier Mackintosh. I stedet ble politiyrket en inspirasjon til alle bøkene hun siden skrev.
– Men mange blir nok overrasket over å høre at ekte forbrytelser ofte er veldig kjedelige. Og at ekte kriminelle ofte er ganske dumme, sier hun.
Men som vi alle vet, det finnes unntak!
Clare Mackintosh jobbet tolv år i politiet, før hun i 2011 bestemte seg for å skrive på heltid. Det var en tragisk sak fra polititiden som inspirerte henne til å skrive gjennombruddsromanen Jeg lar deg gå, som fikk overveldende mottakelse internasjonalt og vant Storbritannias største krimpris i 2016. Alle hennes romaner har toppet bestselgerlisten i Sunday Times, og er oversatt til 35 språk. Mackintosh bor i Nord-Wales med mannen sin og deres tre barn.
Til toppen