Klassisk krim på sitt beste
Han er et oppegående eksempel på at det analytiske og kreative kan gå hånd i hånd. I Sporvekslingsmordet tar han et nytt syvmilssteg i krimlitteraturens verden.
Pablo Picasso sa en gang at gode kunstnere kopierer, mens store kunstnere stjeler, da han ble anklaget for å ha kopiert et kunstverk. Mye kan stjeles i kulturens verden, ideen til en krimroman for eksempel. Bare spør tusenkunstner Hans Olav Lahlum.
Startet på Reykjavik
– Det startet med at Menneskefluene ble nominert til den britiske Petronaprisen for beste nordiske krimbok oversatt til engelsk. Arnaldur Indridason var også nominert, og i løpet av tre måneder hadde jeg lest elleve romaner av min nye islandske favoritt. I Tvekampen, en av disse romanene, blir en 17-årig gutt funnet drept i en kinosal i Reykjavik. Gutten har tilsynelatende ingen fiender, det er et mysterium at han er et drapsoffer. Jeg ble grepet av starten, men hadde ingen anelse om hvordan jeg kunne bruke ideen, sier Lahlum.
Ambisiøst prosjekt
Under en middag med Lahlums gode venn og rådgiver, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som Sporvekslingsmordet for øvrig er tilegnet, blir drapet i kinosalen grunnlaget for ideen om å starte en krimroman med drapet på en ukontroversiell 17-årig jente i et skispor. Lahlum plotter en roman på 250-300 sider, men før han starter å skrive har ideen fra Tvekampen vokst til hans mest ambisiøse krimprosjekt.
Søker alltid fornyelse
– Det er meningsfylt å gjøre noe jeg ikke har gjort før, hvis ikke er faren til stede for at en krimromanserie fort kan bli en tvangstrøye. I Haimennesket plasserte jeg det lukkede rom på kysten av Sørlandet, nå har jeg valgt et sportsmiljø som utgangspunkt for handlingen. Jeg har også gjort et nytt fortellergrep ved å la Patricia komme til orde, og fortsetter å la forholdet mellom K2 og Patricia utvikle seg i nye retninger. K2s samarbeid med Patricia kommer dessuten under press, og jeg etablerer en dobbel forhistorie.
Balansert krimroman
Et uoppklart drapsmysterium fra 1941 og et forsvinningsmysterium fra 1957 er plutselig i søkelyset igjen når K2 starter etterforskningen av langrennsmordet i januar 1973. Lahlum kan fortelle at det utviklet seg gradvis. Det startet med drapet på langrennsjenta, så kom forsvinningen i Østfold i 1957, og så drapsmysteriet under krigen. Han hadde i tillegg et drapsforsøk, men valgte å ta det vekk, vel vitende om at romanen hans allerede balanserte på grensen mellom det storslåtte og det overambisiøse.
Et gigantisk puslespill
– Denne romanen er et stort puslespill, og jeg mener absolutt at kontrakten med leseren går opp til slutt. Når jeg begynner har jeg plottet til en viss grad, men jeg tillater selvsagt spontaniteten å råde underveis. Jeg er jo vant til å ikke ha kontroll på absolutt alt når jeg skriver, men vet alltid hvor målet er og cirka hvor langt manuset skal bli. Etter hvert har jeg også blitt svært fortrolig med syttitallets tidskoloritt og det historiske bakteppet. Sånn sett kommer min historiske kunnskap og interesse til god nytte, fastslår Lahlum.
Hans gode venn Astrid
Han skriver kjapt, men leser korrektur sakte. Han brukte 35 skrivedager på 450 boksider, og maksdagen kan være på opptil 14-15 timer. Det er ikke skrivefasen som tar tid når han lager bok, det er planleggings- og korrekturfasen, særlig den siste. Steder, klokkeslett og avstander må stemme, og logiske brister i plottet unngås. En horde av venner leser med underveis, og selvsagt søker han råd hos eksperter, det være seg medisin, språk eller krig. Hans gode venn Astrid var selvsagt gull verdt med sin kunnskap om langrenn, og lå dessuten tett på hjul gjennom de siste strafferundene med korrektur.
Internasjonal spenning
– Det blir nok et par år før neste roman med K2 og Patricia. Jeg holder på med et annet krimprosjekt nå, og har skrevet cirka en tredel på dette. Lahlum nevner et par andre prosjekter han holder på med sånn på si. Biografien om Reiulf Steen skal gjøres ferdig i 2017, og fordi vi er i slutten av oktober og det snart er valg i USA når dette intervjuet gjøres, fyker han rundt og forteller det norske folk hva et amerikansk presidentvalg handler om. Selvsagt har han skrevet bok om 43 amerikanske presidenter. Og tar jeg ikke feil, er han sikkert i gang med 2-3 andre bokprosjekter, også.
Til toppen