Vil gjøre en forskjell
– Vi har ikke mye tid igjen til å prate med de siste tidsvitnene fra krigen, sier forfatter Kristin Harmel.
I sin nye bestselgende roman Skogens usynlige stjerner har hun skrevet om noe som har fascinert henne lenge: Jødene som overlevde krigen ved å gjemme seg dypt inne i skogen i Øst-Europa, og som også drev motstandsarbeid derfra.
Ennå mye å lære
Helt fra Kristin Harmel leste Anne Franks dagbok som ung, har hun ønsket å gjøre en forskjell: Å fortelle de overlevende og jødenes historier fra krigen.
– Og nå haster det, før de siste i den generasjonen blir borte. Vi har så mye å lære fra dem, historiene deres er relevante også i dag, sier Harmel.
Skogens usynlige stjerner er hennes syvende roman lagt til andre verdenskrig. Før hun ble forfatter, var hun journalist og portrettør. Nå utgis bøkene hennes i 15 land, og hun er en fast gjest på bestselgerlistene verden over.
Yonas reise
Men hva inspirerte Harmel til å skape Yona, en liten jente på to år som blir kidnappet og ført ut i skogen for å leve der?
– Jeg elsket ideen om en karakter som kan alt om å overleve på egen hånd, men ingenting om sin egen plass i verden, eller om menneskelige relasjoner. Mye av boken handler om identitet, alt som gjør oss til den vi er, da var det fint å ha en hovedkarakter som sto litt i starten av en slik reise.
Møter kjærligheten
I 1941, når kidnapperen hennes dør, vet Yona alt om skogen, og om å beskytte seg mot farer. Hun møter en gruppe jøder på flukt fra nazistene, og må ta et valg: Skal hun trekke seg tilbake til det isolerte livet hun er trygg på, eller skal hun trå ut av komfortsonen for å redde andres liv?
– Yona velger det siste. Hun innleder også et forhold til en av mennene, og det oppstår følelser i henne som hun aldri har opplevd før. Og så, akkurat når hun endelig har blitt komfortabel med sitt nye liv, blir hun sviktet, og bestemmer seg for å forlate gruppen. Herfra blir det svært dramatisk og spennende. Yona møter fortiden sin, og må ta nye valg. Hun skal også få oppleve kjærligheten på ny.
Utrolig tidsvitne
Skogens usynlige stjerner er et resultat av mange år med research og intervjuer.
– Jeg leste hauger med historiske bøker, og fikk prate med flere utrolige kilder, ikke minst Aron Bielski. Som 94-åring er han den yngste og eneste overlevende av de berømte Bielski-brødrene, som hjalp mer enn 1200 jødiske flyktninger ut av ghettoene og inn i skogene i Polen, og hvor nesten alle overlevde krigen. Aron var 14, 15, 16 år på den tiden. Historien hans er helt spesiell, og det var fascinerende å lytte til hans førstehåndsberetning om hvordan de var å gjemme seg i skogen, slik karakterene mine gjør i boken. Jeg pratet også mye med Vadim Sidorovich, en naturforsker og ekspert på skogene i akkurat dette området. Disse bidro til å levendegjøre romanen.
Hemmeligheten
Kristin Harmel har skrevet siden hun var 16, og er ikke i tvil om hva som er hemmeligheten bak suksessen:
– Det tror jeg er å faktisk sette seg ned og skrive hver dag. For meg er dette 80% av kampen. For å være forfatter må du få ord ned på papiret. Om du samtidig har et åpent sinn, vil du bli bedre. Jeg leser også hele tiden. Jeg leser for min egen del, og jeg leser for sønnen min. Å bli eksponert for måten andre skriver og bygger opp historier på, gjør meg uten tvil til en bedre forfatter.
Redaksjonen
Til toppen