Utrag fra Kunsten å finne ro
I min forståelse er ro en aktiv prosess som like gjerne oppstår når vi gjør et godt stykke arbeid. Flere av de roligste menneskene jeg kjenner, er kroppsarbeidere som beveger seg gjennom hele dagen og sjelden sitter i ro. Men de trives med arbeidet sitt, i den grad at de går opp i det og ikke har tankene andre steder. En stor kilde til ro er arbeidsprosesser vi selv har valgt, og liker – der vi kan finne flytsonen uten å bli avbrutt eller komme ut av den gode rytmen. Løpeentusiaster beskriver noe av det samme: Så snart de finner rytmen i pust og bevegelser, kommer de inn i en ro som driver dem videre, uansett hvor slitne de er.
Min svoger Stein reparerer fløyter og andre blåseinstrumenter i uka og bruker helgene til å seile, eller snekre på et småbruk ved havet som han arvet for en del år tilbake. Han går til og fra jobben hver dag, slik han har gjort i tretti år, og svømmer tre ganger i uka. Stein mediterer ikke i vanlig forstand, men har en ro som sjelden forlater ham, uansett om han havner i storm på havet eller møter mennesker i krise.
Født sånn eller blitt sånn?
Faren hans forteller at Stein skadet seg alvorlig i en ulykke da han var liten. Guttungen satt der like uforstyrrelig og smilte etterpå. Det er vanskelig å forstå en slik ro, et slikt flegma. Men slik har Stein alltid vært, sa faren i en tale. Født sånn, kan det virke som. Jeg har imidlertid venner som hadde noe av den samme roen den gangen vi vokste opp sammen, men som senere har mistet den. Som oftest har de opplevd vanskelige hendelser eller relasjoner som har skapt negativt stress over tid. Så indre ro er ferskvare, som blir formet av våre valg. Jeg tror derfor at Steins livsvalg og måte å leve på – «blitt sånn» – har formet hans grunnleggende ro, minst like mye som genene.
Da jeg ble kjent med Stein i ungdomsårene, inviterte han meg hjem og opp på rommet sitt. Rommet var enkelt, rent og klart, slik Stein er. Stein har aldri vært et lesende menneske, men boka Smilende livskunst av Lin Yutang hadde hedersplassen i den lille bokhylla. Lin Yutang priser det enkle livet, i pakt med naturen, preget av en livsholdning som gjør de små handlingene i hverdagen til jordnære mirakler. Ifølge Lin Yutang gir denne innstillingen en balanse og sinnslikevekt som i seg selv er en oppskrift for å oppnå visdom. Stein har fulgt boka, så å si, og beholdt verdiene fra ungdomsårene. Han har valgt ektefelle, yrke, interesser, venner og bosted med den samme naturlige roen og stabiliteten som preger alt han gjør. Dermed blir grunntrekk i hans personlighet forsterket. Roen er grunnfestet i ham. Han leter ikke etter annet, eller mer, enn det han har, og er. Steins eksempel viser noen viktige dimensjoner av ro:
• Rytme og flyt i hverdagen
• Tilfredshet som holdning
• Ta seg tid til å velge
• Stå for sine valg
• Evne til å glede seg og nyte
• Evne til å godta seg selv og andre som de er
• Fokusere mer på indre verdier og valg enn på ytre anerkjennelse
Steins måte å leve på er ikke den eneste veien til ro. Men livet hans viser en motvekt mot noen viktige tendenser i tiden vi lever i.
[1] Se Hompland, A. (2017). Livsløp – ei bok om å springa, og alt det kan føra med seg. Oslo: Kagge Forlag.
[1] Yutang, L. (1967). Smilende livskunst. Oslo: Aschehoug.
Til toppen