Norgesvenn og globalt litterært fenomen
Serien om de sju søstrene er et globalt fenomen. Verden er klar for neste bok, der den sjuende søsteren skal avsløres. Det er solgt 15 millioner eksemplarer av de seks første.
Serien om de adopterte søstrene er inspirert av gresk mytologi og en berømt stjerneklynge. Syv søstre leter etter sitt biologiske opphav, etter at mannen som adopterte dem omkom under mystiske omstendigheter. Og hver bok er blitt en global suksess. Alle beveger de seg over ulike tidsplan. Bok nummer 7 – Den savnede søsteren – er intet unntak.
Sterke, irske kvinneskikkelser
–Jeg elsker å sette sammen fortellinger fra ulike tidsperioder, og i Den savnede søsteren er Irlands kamp for frihet på 1920-tallet et viktig bakteppe, sier Lucinda Riley, som selv er fra Irland. Midt i irenes frihetskamp sto sterke, kraftfulle kvinneskikkelser, og den arven er ført videre av de sju søstrene D’Apliese, som i Den savnede søsteren gjør alt de kan for å spore opp den siste og avgjørende brikken i familiepuslespillet. Men det haster, for de vil ha med alle søstrene ut på en planlagt minnemarkering for farens tragiske bortgang langt til havs.
Første roman fra sykesengen
Samtlige bøker i serien er gjengangere på bestselgerlister verden over, og slik har det vært siden dronningen av romantikk slo gjennom med Orkideens hemmelighet, som solgte i 8 millioner eksemplarer. Hun er født i landsbyen Drumbeg like ved Belfast, der hun tilbrakte barneårene før familien flyttet til England. Som 14-åring flyttet hun til London for å satse som skuespiller og ballettdanser. To år senere fikk hun sin første rolle i et TV-drama, og fremtiden så lys ut. Så ble hun alvorlig syk da hun var 23, og skrev sin første roman fra sykesengen. Siden har hun vært forfatter på heltid.
En sann Norgesvenn
Norge står Lucinda Rileys hjerte nært. Da navnet hennes etter hvert ble kjent, var forlaget i Norge det første som inviterte henne på en lengre bokturné. En av de sju søstrene, Ally, har norsk biologisk bakgrunn, og er også en toneangivende karakter i Den savnede søsteren. Da Lucinda Riley var i Norge for å gjøre research for boken om Ally brukte hun mye tid i Bergen og på Vestlandet. Hun er interessert i klassisk musikk, og hun har sagt at et høydepunkt var besøket på Trollhaugen, for å bli enda bedre kjent med Edvard Griegh og hans etterkommere.
Skriving er verdens beste terapi
–Jeg skriver fordi jeg er drevet av skriveglede og lidenskap for karakterene mine, sier Riley i et større intervju om De sju søstrene. Hun ser ikke på skrivingen som en jobb, men er opptatt av at skriving er verdens beste terapi for henne, blant annet da hun var rammet av en alvorlig sykdom. Og handlingen i det globale fenomenet kommer fra steder og land hun er begeistret for, for eksempel Brasil, Australia, New Zealand, Tyskland, selvsagt England og Irland og ... Norge.
Leser inn med diktafon
Lucinda Riley er også kjent for sin fantastiske kapasitet og effektivitet. Hvert år kan vi glede oss til en 6–700 siders koloss av et kjærlighetsdrama, hun skuffer aldri sine lesere. Det sies at hun har 14–15 timers arbeidsdager, hun leser først inn manus med diktafon før hun går i gang med skrivingen. Mye tyder på at det fungerer godt, for hun har totalt solgt 30 millioner bøker fordelt på 37 språk, og en hel verden venter i spenning når det nærmer seg en ny utgivelse.
Coronafast i West Cork
Riley har meldt at hun har flere nye romanideer som skal konkretiseres når serien om De sju søstrene er ferdigskrevet. Bøkene skrives i boligen i England eller på sommerhuset i West Cork sør i Irland, der en stor del av handlingen i Den savnede søsteren foregår. Derfor passet det egentlig bra å bli sittende fast i West Cork på grunn av pandemien, forteller Riley på spørsmålet om hvor hun har vært når hun skrev fortellingen om den søsteren alle lurer på hvem er. Så er det bare å vente og se om vi får svaret på det spørsmålet i bok nummer 7 ...
Av Bernt Roald Nilsen
Til toppen