De glemte kvinnelige heltene
– Lytt til følelsene dine. Følelsene våre får oss til å gjøre ekstraordinære ting vi aldri hadde trodd at vi kunne gjøre. Som å risikere livet for å hjelpe andre, sier Kelly Bowen.
– Derfor er følelsene alltid pulsen i mine fortellinger, sier Kelly Bowen. Hun er en dreven, prisbelønt forfatter med mange bøker på samvittigheten, Den magiske hagen har høstet stor suksess rundt om i verden.
Hva fikk kvinner til å risikere livet?
Bowen er ekstra opptatt av kvinnenes rolle i krig. Da hun gjorde research for Den magiske hagen, og også sin forrige bestselger En leilighet i Paris, ble hun oppmerksom på at så få kvinner er nevnt som helter fra andre verdenskrig. Men noen motstandskjempere fant hun, og hun lette med lupe etter hva som drev disse kvinnene til å risikere sitt liv for saken. Hun ble fascinert av å lese om hvilke hindringer og risiko de levde med for å tjene sitt eget land.
Unge motstandskvinner
Den magiske hagen er bygget opp rundt virkelige hendelser og inspirert av virkelige mennesker. Tre historiske kvinnelige nederlandske motstandskjempere fra krigen står sentralt, en av dem var Hannie Schaft, som romanens hovedperson Stasia bygger på.
– Disse kvinnene var veldig unge, ja nærmest skolejenter, da de gikk inn i motstandsbevegelsen i Nederland. Og uten å røpe for mye kan jeg si at kvinnene utviklet sin helt egne metode for å kjempe mot nazistene, sier Kelly Bowen.
Jakter på kvinners tanker og følelser
– Min research er basert på memoarer, brev og førstehånds beskrivelser som er gjort av dem som opplevde krigen. Det finnes selvsagt både tørre statistikker og faktiske kart, men det er de innviddes tanker og følelser jeg jakter etter. Hva fikk dem til å gjøre ting som ellers ville vært utenkelige? Hva drev dem? Hva med kjærlighetens kår i den situasjonen de stod i? spør Kelly Bowen, som selv er svak for en god kjærlighetshistorie, og har skrevet flere kjærlighetsromaner før hun begynte å skrive historiske romaner.
Ung, evig kjærlighet
I Den magiske hagen står kjærlighetsforholdet mellom Stasia og franske Nicolas sentralt. De blir kjent i slottshagen Montissaire i Frankrike mens de ennå er svært unge; først som sjelevenner, etter hvert kommer følelsene. Tre år etter det første møtet er de dypt forelsket i hverandre. Men da må de også ta et brått farvel fordi krigen står for døren, uten å vite om de noen gang vil sees igjen.
I nåtidshistorien får vi også en kjærlighetshistorie, og ikke minst en rørende historie om søskenkjærlighet. Søstrene Isabelle og Emilie mister kontakten når de flytter hjemmefra, men prøver å nærme seg hverandre igjen som unge voksne. Det nye familieprosjektet, renoveringen av slottet og slottshagen de lekte i da de var små, fører dem sammen.
Svært interessert i historiske funn
– Jeg er i overkant interessert i historiske funn, og den betydning de har for vår samtid. I familien min er jeg ofte mottaker av «gamle ting» familiemedlemmer etterlater seg, sier Kelly Bowen.
I Den magiske hagen er det oldemor Stasias nedskrevne eventyrfortellinger som går videre til oldebarna Isabelle og Emilie. Men ingen av søstrene er forberedt på sjokket når de oppdager hva oldemoren egentlig holdt på med under krigen. Som mange andre motstandskvinner valgte Stasia å tie om det hun hadde vært med på.
– Stasia var veldig glad i eventyr, hun var ung og optimistisk i sine fortellinger, og i forholdet til Nicolas, men opplevde så det verste man kan oppleve som menneske. Mange som deltok i krigen syntes det var vanskelig å prate om det de hadde gått igjennom. De skjulte sine krigshemmeligheter for familien, og gikk videre. Kanskje Stasia også ville beskytte de kommende generasjonene for den kynismen og ondskapen hun selv opplevde, og ikke la den smitte over på dem, sier Bowen.
Redaksjonen
Til toppen