God mat hele uka!
«Ukemenyene er de mest populære innleggene på Trines matblogg. I boka Trines beste ukemenyer forener hun nye, deilige oppskrifter med de mest populære oppskriftene fra bloggen. Alt på ett sted – det er gull!»
Trude Løtvedt, redaktør
Ønsker du en balansert ukemeny med sunn og god middag hver eneste dag? Står du også i en evig «hva skal vi spise til middag»-krise og trenger du hjelp til å variere hva som settes på middagsbordet? Med Trines beste ukemenyer får du hjelp av Norges største matblogger til å sette sammen alle ukens middager.
Du får 5 ukemenyer for vinterhalvåret og 5 ukemenyer for sommerhalvåret. Alle med en variasjon av supper, vegetarmat, fiskeretter, pasta, kylling og masse annet godt – alt sammen laget fra bunnen av! I boka har Trine Sandberg samlet nyutviklede oppskrifter og de mest populære oppskriftene fra bloggen sin. Totalt 80 oppskrifter på deilig hverdagsmiddag, litt ekstra god mat til helgekosen og alltid en dessert som ukens søte avslutning.
Her finner du varmende supper, spicy gryter, masse herlig pasta, hotte pizzaer, friske salater og det du måtte ønske av fisk-, kylling- og kjøttretter.
Alle oppskriftene er oversiktlige og lette å følge. De er tydelig merket med symboler, slik at du enkelt finner hva som er vegetarretter, bloggfavoritter, budsjettvennlige retter, hva du kan ha på grillen og hva som er kjapt å lage. Boken har også flere nyttige bilderegistre med fristende foto som gir vann i munnen.
---
Hvordan planlegge ukemenyer?
Hjemme hos oss planlegger vi vanligvis ukemenyen i to runder. På søndag planlegges middagene fra tirsdag til og med torsdag, og på torsdag planlegges middagene fra fredag til og med mandag.
Trine
Men du kan også planlegge og handle til alle 7 dagene under ett, om du foretrekker det. Og du kan mikse retter fra ukemenyene som du måtte ønske. Fem av ukemenyene inneholder retter som passer ekstra godt i den mørke årstiden, mens fem ukemenyer passer ekstra godt på våren og sommeren. Men de fleste rettene smaker godt året rundt!
Trines tips:
Ta en titt på familiekalenderen for å se hvor mange du må planlegge middag til, og hvor lang tid dere har til rådighet de ulike dagene. Ta utgangspunkt i hva du har tilgjengelig i kjøleskap og fryser, sesongens råvarer og eventuelle ønsker fra familien. Inkluder gjerne ulike proteinkilder, og rikelig med grønnsaker. Legg alltid inn minst en vegetarrett og et par budsjettvennlige retter, ofte suppe og pasta. Og gjerne noe ekstra godt til helgen! Kjøp inn alt du trenger for flere dager fremover (eller for hele uken). Lag en detaljert handleliste, og hold deg til den. Skriv gjerne ukemenyen opp på en tavle som henger på kjøkkenveggen – førstemann hjem «har’n»!
Når Trine lager ukemenyer, tar hun gjerne utgangspunkt i denne listen:
✓ 1–2 vegetarretter
✓ 2–3 retter med fisk og sjømat
✓ en suppe (gjerne laget av rester)
✓ en pastarett
✓ en kyllingrett
✓ pizza, tex-mex eller annen kos i helgen
✓ en kjøttrett til lørdag eller søndag
✓ en dessert hvis vi får middagsgjester eller skal kose oss litt ekstra
Planlegging og ukemenyer har mange fordeler:
✓ du sparer tid og unngår unødig stress i hverdagen
✓ det er enklere å spise sunt og variert
✓ god planlegging reduserer matsvinnet
✓ du sparer penger
✓ planlegging gjør det kanskje lettere å samle familien rundt middagsbordet
Til hverdags har Trine en forkjærlighet for supper, gryteretter, ovnsretter og salater, hvor alt tilberedes i en og samme form, slik at det ikke blir så mye oppvask. Maten lages fra bunnen av, men hun tar gjerne noen snarveier av og til. De fleste ingrediensene i Trines oppskrifter får du kjøpt i nærbutikken.
«Hva skal vi ha til middag i dag?
Kjappe, enkle og varierte retter til travle hverdager – de fleste på bordet innen en halvtime!
Og litt mer avanserte og tidkrevende retter til helgene og de hverdagene du har litt god tid!
Spar tid og penger ved å handle inn 1–2 ganger i uken, fremfor å gjøre daglige småkjøp!