Som om ingenting. Bare om Vigdis Hjorth (Innbundet)

Redigert og med innledning av Arild Linneberg

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202307684
Kategori: Språk
Omtale Som om ingenting. Bare om Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth under lupen

En samling artikler om forfatterskapet.

Vigdis Hjorth fyller 50 år, og kolleger og litterater hilser og vinker til denne markante forfatteren, gjennom essays, artikler og personlige betraktninger. Samlingen viser hvorfor bøker som Anne + Jørgen = sant, Hva er det med mor? og Om bare allerede regnes som klassikere. Både Hjorths særegne ordkunst og hennes rolle i norsk offentlighet belyses, med morsomme anekdoter om henne som menneske, kunstner og artist. 
      Bidrag av Torgeir Rebolledo Pedersen, Thorvald Steen, Gro Dahle, Irene Engelstad, Olaug Nilssen, Per Buvik, Torgeir Schjerven, Nina Goga, Unn Conradi Andersen, Erling Aadland, Roman Linneberg Eliassen, Ellen Mortensen, Jo Eggen, Tore Brøyn, Inger Elisabeth Hansen, Dag Solstad, Arild Linneberg.

Til toppen

Intervju

Vigdis Hjorth 50 år

Vi feirer forfatterens bursdag med en ny essaysamling om forfatterskapet og ni tidligere romaner i flunkende nye pocketutgaver. Pluss en telefon til jubilanten:

- Gratulerer med dagen, Vigdis Hjorth!  Ikke bare er du 50-årsjubilant i år, vi har regnet ut at du i fjor hadde 25-årsjubileum som forfatter. Hvordan har forfatterlivet vært så langt?

- Uforutsigelig og spennende. Men husk at jeg ikke har erfaring med noen annen jobb - jeg er nok yrkesskadet. Ni-til-fire ville nok ikke være en mulighet for meg, så jeg er pent nødt til å produsere.
 
- Nå kommer en serie med ni av romanene dine i nye pocket-utgaver. Hvilke av disse bøkene anbefaler du selv? 

-  La oss si det slik at jeg blir glad hvis noen har utbytte av å lese dem idag.

- Hvordan synes du at forfatterskapet ditt har utviklet seg gjennom årene? Ser du en tydelig rød tråd?

- Jeg leser aldri om igjen en bok jeg har skrevet. Likevel ser jeg røde tråder - temaer som utkrystalliserer seg og blir stadig mer eksplisitte. Men det er mer av personlig interesse, sånn jeg tenker om det. Det blir for sårbart å røpe den slags.

- Du debuterte i sin tid som barne- og ungdomsbokforfatter, og romanen Jørgen + Anne = sant har gjort et uutslettelig inntrykk på mange unge lesere. Er dette en sjanger du kommer til å vende tilbake til?

- Jeg skulle gjerne. Men da måtte boka bli minst like bra, og det er jeg svært usikker på om jeg klarer. Men kanskje om noen år, når jeg begynner å gå i barndommen.

-  Nå utgis en artikkelsamling om forfatterskapet ditt, redigert av Arild Linneberg.  Hva synes du om å bli gjenstand for akademisk oppmerksomhet og hyllester?

- Jeg vet ingenting om det som står i den boka, og det er nok ikke bare hyllester, vil jeg tro. Men det å få forfatterskapet viet slik oppmerksomhet er stor stas, uansett hva som skrives, - jeg er svært nysgjerrig, men opplever det uansett synspunkter, som en ære! 
 
- Hvem er dine egne litterære favoritter? Hvilke bøker vil du anbefale til andre? 

-  Å, så mange, så mange, så forskjellige, så forskjellige, umulig å velge. Men, Dag Solstads Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land var boka jeg leste da jeg kom tilbake til Norge, 21 år gammel. etter å ha bodd i Danmark i flere år, og den ga meg bakoversveis, dypt alvorlig og samtidig fylt av overskudd, - en vanskelig kombinasjon. Thomas Bernhard, Marguerite Duras, Tove Ditlevsen, Simone de Beauvoir, Amalie Skram, Albert Camus. Hm, skal jeg fortsette med den klassiske kanon?

Til toppen