Er det rettferdig at noen mennesker arver store formuer mens andre ikke gjør det? Har de som har mest økonomiske ressurser, også mer makt enn andre, og er det i så fall urettferdig? Bør målet for den økonomiske politikken være å bekjempe fattigdom eller redusere forskjeller?
Hvordan vi fordeler godene i samfunnet, har store konsekvenser for enkeltmenneskers liv. Hver og en av oss bør derfor sette seg inn i og delta i den kontinuerlige debatten om en rettferdig fordeling av disse godene. I denne boken presenterer og diskuterer Jørgen Pedersen en rekke teorier som gir forskjellige svar på hva et rettferdig samfunn er, og hvordan godene fordeles i et slikt samfunn. Teoriene spenner fra høyre til venstre, fra forsvar for minimalstaten til moderne forsvar for sosialisme.
En av de viktigste og mest omdiskuterte måtene å fordele på er gjennom skatt. Derfor gir boken også en oversikt over sentrale sider ved det norske skattesystemet og en innføring i argumenter for og mot inntektsskatt, formuesskatt, arveavgift og andre skatter.
Boken er skrevet for studenter i statsvitenskap, filosofi og økonomi, og for alle med interesse for spørsmål om rettferdig fordeling.