Styring i helseforetak er utfordrende. Organisasjonene er store og komplekse, og helsetjenestene stiller store krav til koordinering mellom organisasjonsnivå og institusjoner. Statlig eierstyring gir stadige endringer i lover, regler, finansieringsmodeller, organisasjonsstrukturer, lederkrav og kontrakter. Disse rammebetingelsene påvirker helseforetakenes tilpasning og lederes handlingsrom.
Tema for boken er helhetlig økonomistyring i helseforetak. Her sammenstilles flere tiårs forskning som gir unike kunnskapsbidrag. Arbeidet er en del av forskningsprosjektet «Styring og regulering under endrede rammebetingelser». Her søker vi ny innsikt i sammenhenger mellom rammebetingelser og atferd i helsesektoren. Boken henvender seg spesielt til akademikere. Vi har likevel lagt vekt på å formidle teksten slik at boken også kan være nyttig for ledere, administratorer, politikere og andre med interesse for denne viktige sektoren.
Boken har tre deler. Del 1 fokuserer på begrepet økonomistyring. Del 2 presenterer verktøy og modeller som er nyttige når strategier skal iverksettes. I del 3 diskuterer vi interne og eksterne rammebetingelser som påvirker helseinstitusjoners tilpasninger.
Inger Johanne Pettersen er dr.oecon. fra Norges Handelshøyskole og professor i bedriftsøkonomi ved NTNU Handelshøyskolen. Sentrale forskningsinteresser er bedriftsøkonomisk atferdsteori, ledelse, økonomistyring og reformer i offentlig sektor.
Kari Nyland er dr.oecon. fra Norges Handelshøyskole og professor i økonomistyring ved NTNU Handelshøyskolen. Nylands forskning har i stor grad vært knyttet til styring av tjenesteproduksjon i helseforetak og i kommuner. Hun har i sin forskning studert bruken av regnskapsinformasjon og implementering av offentlige reformer i tillegg til mer generelle studier innenfor økonomistyring.
LES SMAKEBIT FRA BOKEN HER