Moritz Rabinowitz var sannsynligvis den mest markante jøden som levde og virket i Norge før krigen. Han var en ruvende forretningsmann, lokalpatriot og verdensborger, med Haugesund som base. Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter.
Moritz Rabinowitz kom til Norge fra Polen som 14-åring i 1901. Etter hvert etablerte han seg i Haugesund, og med moderne forretningsmetoder og dristige markedsføringsideer opplevde han stor suksess som handelsmann. I mellomkrigstiden bygde Rabinowitz opp et forretningsimperium med klesforretninger langs hele sørvestlandskysten, fra Haugesund via Stavanger og Egersund til Kristiansand.
Rabinowitz var en sann lokalpatriot, men også en visjonær verdensborger. Fra sitt kontor i den lille fiskerbyen Haugesund arbeidet han på tvers av alle grenser, og skrev utallige artikler i lokal og nasjonal presse om utenrikspolitikk og næringsliv. Etter hvert som situasjonen i Europa ble verre for jødene, bønnfalt han i personlige telegrammer statsmenn som Roosevelt og Chamberlain om å gjøre noe før det var for sent. Da tyskerne invaderte Norge, var Rabinowitz en av de første de var ute etter. Etter å ha holdt seg i dekning ble han funnet og tatt til fange i desember 1940. Han ble deportert til Tyskland og døde i fangenskap 27. februar 1942.
Denne biografien bygger på et omfattende kildemateriale, og gir et helhetlig portrett av et menneske som fortjener en plass i norsk historie.