En forfatter litt utenom det vanlige
Bonnie Garmus er forfatteren som går mot strømmen. Hun debuterer 65 år gammel med en energiboost av en roman, og elsker å presse seg selv – både litterært og fysisk.
De fleste gir opp forfatterdrømmen etter 98 avslag, men slik var det ikke med 65-årige Bonnie Garmus. Følelsen av å bli oversett på jobben motiverte henne til å gjøre alvor av drømmen, og nå er debutromanen Leksjoner i god kjemi solgt til 35 land. Hun visste at hun skulle bli forfatter fra hun var 5 år, men det skulle faktisk ta 60. Før Leksjoner i god kjemi sendte hun et annet manus til 98 agenter, og alle avslo, ifølge Bonnie Garmus.
Skrev første kapittel i harnisk
–Jeg følte meg avslått og nedstemt, fortsatte i jobben som tekstforfatter i Zürich, og leverte tekster til taler, kampanjer, videosnutter og presentasjoner. En dag da jeg satt i et møte med bare menn i bransjen og la frem ideer om en kampanje, følte jeg meg oversett av alle. Da en mann la frem de samme ideene rett etterpå, lød et unisont «wow» fra samtlige. Jeg ble passe forbanna, dro sporenstreks hjem og skrev første kapittel i Leksjoner i god kjemi.
En hyllest til sin mor
Hun har lagt handlingen til en tid da moren hennes var på samme alder som hovedkarakter Elizabeth Zott. Moren hadde solid utdanning, men var plutselig en fulltids husmor med fire døtre å ta seg av. Bonnie var yngst, og var ofte vitne til morens frustrasjon, og har tatt dette med seg inn i romanen. Samtidig dykket hun ned i datidens kjemiforskning ved å lese gamle lærebøker fra 1950-tallet. Og etter hvert møtte hun også den velkjente skrivesperren ...
–Jeg hadde skrevet 2/3 av boka da jeg følte meg fullstendig tom. Vi hadde flyttet fra Seattle til Zürich og så til London, og jeg kjente ingen der. Jeg var kanskje litt deprimert, men så sendte en av mine to døtre meg en link til et skrivekurs. Der ble jeg kjent med andre skrivere i min situasjon, og jeg fikk skrivingen på skinner igjen. Ikke nok med det: Arrangøren, et forlag i London, signerte senere kontrakt med meg!
Romanen blir TV-drama
–Romanen min blir nå også tilpasset til Apple TV som TV-drama, og jeg er selvsagt veldig fornøyd med det. De har lovet å være tro mot romanens innhold, og det er dyktige Susanna Grant, som skrev filmmanus for Erin Brockovich, som er ansvarlig. Jeg stoler på teamet, men måtte hjelpe dem med info om Halv Sju, hunden som har en sentral rolle i boken min. Halv Sju er basert på opplevelsen av min egen hund, en smart redningshund som het Fredag og var utrolig flink til å lytte og adlyde.
Elizabeth Zott – en uvanlig helt
Men det er Elizabeth Zott som er helten i Leksjoner i god kjemi. Hun er en briljant forsker, men er egentlig hjelpeløs når det kommer til sosiale relasjoner, ifølge forfatteren. Elizabeth forstår ikke hvorfor ikke alle vet at verden egentlig eksisterer på molekylnivå, det er jo helt grunnleggende for å forstå hvorfor vi menneskene, og alle dyr og planter kan leve på jorda. Menneskene har lenge gått mot opplagte kjemiske prinsipper, og nå må vi betale prisen for det, sier Bonnie Garmus.
Donerer til forskning og hjemløse
Boksuksessen betyr at Bonnie Garmus nå kan bli forfatter på heltid, men pengene bryr hun seg ikke så mye om. Hun og mannen har bestemt seg for å donere penger til forskning om klimaendringer, de gir også penger til hjemløse, og Garmus har også jobbet på suppekjøkkenet for hjemløse som ligger i Tottenham Court Road i London, der hun nå bor sammen med sin ektemann.
Elsker utholdenhetsidretter i vann
–Jeg ror og svømmer, smiler Bonnie Garmus på spørsmålet om hun har andre interesser enn skriving. Vi snakker konkurranseroing på veterannivå, og å gjennomføre økter på romaskinen hjemme daglig. Det er noe med miljøet, de dedikerte folka, det å slite og gli gjennom vannet som et samstemt lag. Hun har brukt roing som en noe sær aktivitet i romanen, godt å slippe research på akkurat den aktiviteten. Hun svømmer også ute i forskjellige sjøer året rundt – uten våtdrakt ...
Bonnie Garmus er nå i gang med sin neste roman. Det tok mange år å komme dit, og forfatteren sammenlikner ikke uventet romanskriving med svømming og roing, det handler uansett talent mye om utholdenhet.
Av Bernt Roald Nilsen
Til toppen