En historie fra det urørte Burma
Forfatteren Jan-Philipp Sendker mener at mange i Burma lever under mindre tidspress og mindre jag etter materielle goder. Kanskje har vi noe å lære?
Hvilket inntrykk satt du igjen med etter at du hadde besøkt Burma første gang?At jeg hadde vært i et land som var nesten helt uberørt av vår forbruksorienterte, materialistiske tankegang. Et sted der folk hadde god tid, og var åndelige på en veldig positiv måte.
Hva er den største forskjellen på Burma den gang og nå?
Det er så mange forskjeller at det kunne fylle en hel roman. En positiv forskjell er at frykten for myndighetene og militæret - i alle fall i de store byene - for det meste er borte. Men på den annen side så har folk plutselig fått det veldig travelt og har ikke så god tid lenger. Men dette gjelder også de store byene. Det er fortsatt veldig annerledes på landsbygda.
Burma er i ferd med å bli et populært reisemål. Hvilke steder vil du anbefale å besøke?
Mitt råd er å reise rundt på egen hånd i stedet for å dra på en arrangert tur. Besøk Yangon, Bagan og Inle-sjøen, men forsøk å dra litt utenfor allfarvei. Ikke prøv å få med deg mest mulig på kortest mulig tid, men ta deg god tid og bo på det samme stedet noen dager for å få en fornemmelse av hvordan livet er der.
Kunsten å høre hjerteslag ble en stor suksess i mange land. Var du redd for å gå i gang med en oppfølger?
Ikke i det hele tatt. Jeg hadde nemlig ingen planer om å skrive en oppfølger. Men for omtrent tre år siden var jeg i Burma, og da "så" jeg plutselig Julia gå bortover en gate ... Jeg begynte å tenke på henne og lurte på hvordan det gikk med henne. Sakte, men sikkert tok ideen om en ny bok form, og dermed var det gjort. Jeg klarte ikke å konsentrere meg om noe annet og måtte bare gå i gang. Men nå som boken er ferdig, begynner jeg å bli nervøs fordi jeg vet at det er høye forventninger blant leserne. Uansett har jeg gjort så godt jeg kunne, og kan bare håpe det beste.
Vi håper også det kommer en tredje bok om Julia?
Jeg vil også gjerne vite hvordan reisen hennes kommer til å fortsette, og den eneste måten å finne det ut på, er å skrive en ny bok!
Jan-Philipp Sendker er født i Hamburg og har vært USA- og Asia-korrespondent. I 2000 ga han ut en dokumentarbok om Kina, og siden har han skrevet flere romaner. Kunsten å høre hjerteslag er hans første bok på norsk. Og nå er han klar med Kunsten å være den man er. Forfatteren bor i dag i Berlin med familien sin.
Kjære medlem i Bestselgerklubben,
Da jeg fikk høre at min bok Kunsten å høre hjerteslag skulle gis ut i Norge, ble jeg utrolig stolt og glad. Norge har spilt en stor rolle i livet mitt. Fra jeg var 15 til jeg var 22 tilbrakte jeg hver eneste sommer i Norge. Den vakre naturen og de vennlige menneskene gjorde et varig inntrykk på meg. Oppholdene var med på å gi meg et åpnere sinn.
Nå er Kunsten å være den man er, oppfølgeren til Kunsten å høre hjerteslag, oversatt til norsk og du kan gjennom bokklubben sikre deg boken som for øvrig fint kan leses uten at du har lest den første. Det var ikke en bok jeg hadde planlagt å skrive. Det er en bok som ville bli skrevet. Den handler om Julia. Den handler om hennes reise inn i en fremmed kultur og hennes leting etter å finne seg selv. Den stiller spørsmål om det som betyr mest for oss. Kan en urolig sjel forandre seg og finne ro? Kan en sørgmodig sjel bli fylt av glede? Eller må vi for alltid være den vi er? Innerst inne handler den om den vanskelige kunsten å tilgi.
De ivrige leserne av Kunsten å høre hjerteslag i Tyskland, USA og mange andre land har forsikret meg om at oppfølgeren er like rørende og inspirerende, selv om den er svært annerledes. Jeg håper virkelig at du også vil være enig i det.
Vennlig hilsen
Jan-Philipp Sendker
Til toppen