For nøyaktig 100 år siden ble Kristine Bonnevie professor i zoologi, og dermed også Norges første kvinnelige professor. Dette til tross for samtidens, og ikke minst farens, oppfatning om at utdanning ikke var noe å strebe etter for unge piker. Med utnevnelsen ble hun en pioner og et forbilde for senere kvinnelige akademikere.
Men Bonnevie var mer enn kun en kvinnelig pionér. I en tid da den moderne naturvitenskap ble formet var hun også en faglig frontfigur. Hun omgikk vitenskapere som Albert Einstein og Marie Curie, og hun var nær kollega og samarbeidspartner med sentrale internasjonale aktører som arbeidet seg innover mot cellekjernen i jakten på arvelighetens gåter og livets innerste hemmeligheter.
Sammen forteller nå Inger Nordal, Dag O. Hessen og Thore Lie endelig Kristine Bonnevies historie. Dette er en fortelling om en kvinne som erobret akademiske bastioner og dermed viste vei for senere generasjoner av kvinnelige akademikere, men boken om hennes liv gir også et innblikk i en unik epoke i norsk og internasjonal forskning.