Hvorfor blir vi tykkere, trettere og sykere enn før, selv om vi har flere medisiner, senket kolesterolnivået og inntaket av mettet fett til et bunnivå – og knapt nok røyker?
Dette har spesialist i allmennmedisin Pål Branæs spurt seg om. For gjennom en årrekke har han møtt utallige pasienter som har slitt med blant annet overvekt, energisvikt, hodepine, irritabel tarm, testosteronmangel, PCOS, forhøyet blodtrykk og risiko for diabetes og hjerte- og karsykdommer. Og sannheten er at det har vært vanskelig å hjelpe dem godt – inntil nå.
Hemmeligheten er at alt dette har en felles årsak, nemlig svekket insulinfunksjon, ifølge legen. Tilstanden kalles insulinresistens og fører til karbohydratintoleranse. Akkurat som en med cøliaki eller laktoseintoleranse blir dårlig av å innta gluten eller laktose, får karbohydratintolerante symptomer og deretter alvorlige sykdommer hvis han fortsetter å innta karbohydrater over tåleevne. Karbohydrater er overskriften på all mat og drikke som øker blodsukkeret.
Mange føler seg bedre samme dag som de reduserer eller kutter ut karbohydratene, og de går ned i vekt. Han er sjokkert over effektene, og i Karbofellen forklarer han hvordan du kan finne ut om du er karbohydratintolerant eller ikke, og hvordan det påvirker deg. Han beskriver det som en månelanding innen behandling av livsstilsplager og sykdommene de fører til, lidelser vi tidligere bare har kunnet symptomdempe og bremse utviklingen av med piller. Hvis vi i det hele tatt har lyktes med det.