Håndtering av udøde (Innbundet)

roman

Forfatter:

Henning J. Gundersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 357
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hanteringen av odöda
Oversatt av: Gundersen, Henning J.
ISBN/EAN: 9788204119179
Kategori: Krim og spenning og Grøsser
Omtale Håndtering av udøde

John Ajvide Lindqvist, forfatteren av suksessromanen La den rette komme inn, er tilbake med en roman om hvordan vi takler det umulige: De døde kommer tilbake.

Etter en langvarig varmebølge høsten 2002 svever et paranormalt elektrisk felt over Stockholm. Det virker som et omvendt strømbrudd; lamper kan ikke slukkes, ingen elektriske apparater lar seg slå av. Plutselig forsvinner det, men det har hatt en høyst original effekt: Alle som har gått bort de siste ukene vekkes opp fra de døde, enten de ligger på bårehuset eller hviler seks fot under. Felles for dem alle er at de ikke vil annet enn å komme hjem.

Dette er en varm, alvorlig, humoristisk og til tider kritisk fremstilling av samfunnet som definitivt ikke er rustet til å bli konfrontert med det uventede. Håndtering av udøde er en fortelling om savn og lengsel, og om vår største skrekk...

 

Anmeldelser:

Uvanlig vellykket - Dagens Nyheter

[...] en garantert uvanlig  leseropplevelse - Dagens Næringsliv

Nok en gang har John Ajvide Lindqvist skrevet en skrekkroman som hever seg over gjennomsnittsgrøsserens klisjéfylte tekster, han behandler stoffet på en måte som gjør det tilgjengelig og lesbart også for fordomsfulle som ellers ikke ville nærme seg sjangeren. Og det er jammen en liten bragd.
Dagbladet

Det er sjelden man leser noe som føles så smart og unikt som dette. Det sprø er at ideen er enkel, samtidig så original, et godt tegn på at man leser noe av varig verdi.
Lindqvists forrige bok var en snedig vri på vampyrmyten, og «Håndtering av udøde» er en videre utforskning av den klassiske skrekkgenren gjort på en helt ny måte. Det kommer neppe noen bedre zombiebøker med det første, faktisk er det ikke sikkert det kommer særlig mange samtidsromaner som kan måle seg med den heller.

- VG (Terningkast 6)

Til toppen

Utdrag

SVEAVÄGEN 13. AUGUST 22.49
«Salud, comandante.»
Henning løftet kartongen med Gato Negro og skålte med metallplata i brolegningen. En eneste vissen rose lå på stedet der Olof Palme hadde blitt myrdet seksten år tidligere. Henning bøyde seg ned og lot fingeren gli over bokstavene i relieff.

«Faen,» sa han. «Det går nedover, Olof. Stadig nedover.»
Hodepinen ble bare verre og verre, og det var ikke på grunn av vinen. Folk som passerte på Sveavägen gikk med blikket i asfalten, noen presset håndflatene mot tinningene.

Tidligere på kvelden hadde det bare kjentes som om det brygget opp til tordenvær, men den elektriske spenningen i lufta hadde gradvis, umerkelig, økt i styrke og nå var den blitt uutholdelig. Ikke en sky på kveldshimmelen, ikke noen fjern buldring, ikke noe håp om en utladning. Det var ikke mulig å ta på det formløse spenningsfeltet, men det var absolutt merkbart.

Det virket som et omvendt strømbrudd; fra omtrent klokka ni på kvelden hadde det ikke vært mulig å
slukke lamper, ingen elektriske apparater lot seg slå av. Forsøkte man å trekke ut støpselet, begynte det å sprake
faretruende, og det oppsto en lysbue mellom pluggen og kontakten som hindret at kretsen ble brutt.

Og spenningen i feltet økte fortsatt.

For Henning føltes det som om et elektrisk gjerde hadde blitt surret rundt hodet hans og sendte pulserende støt av smerte inn i hjernen. Rene torturen.

En ambulanse suste forbi med sirenene på, enten fordi det var utrykning, eller fordi det rett og slett ikke var mulig å slå dem av. Et par parkerte biler sto og gikk på tomgang.

Salud, comandante.
Henning løftet vinkartongen opp i ansiktshøyde, la hodet bakover og åpnet krana. Den røde strålen traff haken og rant videre nedover halsen før han klarte å justere den så den traff munnen. Han lukket øynene og drakk et par store slurker mens vinsølet rant nedover brystet hans, blandet seg med svetten og fortsatte videre.

Og på toppen av det hele, den kvelende varmen.

Værkartene hadde vist store smilende soler over hele landet i et par uker nå. Hus og gatestein oste av dagens soloppvarming, og selv om klokka nærmet seg elleve, var det nesten tretti grader i lufta.

Henning nikket farvel til statsministeren og gikk den samme veien som morderen hadde gått, mot Tunnelgatan. Håndtaket på vinkartongen hadde røket da han lirket den ut av et halvåpent bilvindu, så han måtte bære den under armen. Hodet føltes større enn vanlig, oppblåst, og han strøk fingrene over pannen.
Hodet hadde nok samme størrelse utvendig, men fi ngrene var derimot hovne av varmen og vinen.

Helvetes vær. Det er ikke naturlig.

Han støttet seg til gelendret mens han gikk langsomt oppover trappene. Hvert ustødige skritt sendte et ekko av smerte gjennom hodet hans. Vinduene på begge sider av veien var åpne og opplyst, fra noen av dem strømmet det ut musikk. Henning ville ha mørke; mørke og stillhet. Han ville drikke vin til han fant roen og sluknet.

Ved toppen av trappene måtte han stoppe og hvile noen sekunder. Dette ble bare verre, og det var ikke mulig å si om det var han som ble dårligere, eller om spenningsfeltet økte i styrke. Nå pulserte det ikke lenger. Nå var det en konstant brennende smerte som klemte rundt hjernen.

Nei. Det var ikke bare han.

Like ved siden av sto en bil parkert skrått inn mot fortauet.

Motoren gikk på tomgang, døra på førersiden sto åpen og stereoen spilte «Living Doll» på full styrke. Ved siden av bilen satt føreren på huk midt i gata og presset hendene mot hodet.

Henning knep igjen øynene, åpnet dem igjen. Var det bare noe han innbilte seg, eller hadde lyset fra leilighetene økt i styrke?

Noe ... kommer ... til ... å skje.

Til toppen

Om forfatter John Ajvide Lindqvist

John Ajvide Lindqvist (f. 1968) debuterte i 2004 med den kritikerroste romanen La den rette komme inn, som ble filmatisert av Tomas Alfredson i 2008. Håndtering av udøde (2005) skal på sin side bli TV-serie. Novellesamlingen Papirvegger og romanen Menneskehavn er også utgitt på norsk.

Til toppen