Å gråte er det første vi gjør i denne verden. Det er et uttrykk for liv! Gråten kickstarter lungene og livet utenfor livmoren. Som barn gråter vi mye, og det er ingen forskjell på gutter og jenter, men et sted på veien til å bli voksen blir gråten feminisert og av noen problematisert. Offentlig gråt påvirker omgivelsene, og kan vekke både ubehag, medlidenhet, avsky og empati, for gråt har både tilgivende kraft og provoserende effekt. Både barnekor, krangler, edderkopper, begravelser og idrettsprestasjoner kan være tårefremkallende da alle følelser kan trigge gråt.
Denne boka tar for seg den emosjonelle gråten. Emosjonell gråt er helt spesielt for oss mennesker. Den er så naturlig og normal, men kan samtidig være både pinlig og problematisk. Gråt berører, engasjerer og provoserer, og har overraskende stor nyhetsverdi. Forfatteren Baarli Salvesen ser i denne boken på sosiale, historiske, kulturelle og psykologiske aspekter ved gråt. Og hvorfor er det sånn at noen gråter en gang hvert tiende år, mens andre gråter ti ganger i uka?
Silje Baarli Salvesen er helsesykepleier med tilleggsutdanning i psykologi og psykososialt arbeid med familier. Hun har jobbet ni år som sykepleier på barneavdeling, fire år som familieveileder i barneverntjenesten og jobber nå som helsesykepleier på en barne- og ungdomsskole. Hun har mye erfaring med å prate med barn, ungdom og voksne om følelser, og gråt er en naturlig del av hennes yrkesliv.