Etter tiår med stabilitet, stupte ungdommers mentale helse brått rundt 2010. Depresjon, angst, selvskading og selvmord økte kraftig. Hva skjedde?
På slutten av 80-tallet begynte den lekbaserte barndommen å avta. For mange ble den til slutt fullstendig utslettet da smarttelefonen ble allemannseie og sosiale medier så dagens lys.
I Generasjon angst peker sosialpsykolog Jonathan Haidt på to endringer som fikk katastrofale konsekvenser: Vi overbeskyttet barna i den virkelige verden. Samtidig overlot vi dem til seg selv i den virtuelle.
Den store omkoblingen av barndommen som oppsto da smarttelefonen kom, forstyrret barns sosiale og nevrologiske utvikling og forårsaket fire store skader: tap av sosialt liv, søvnproblemer, konsenstrasjonsvansker og avhengighet.
Haidt kommer med en klar, kollektiv handlingsplan for å få slutt på epidemien av psykiske lidelser. Han foreslår fire konkrete tiltak som både foreldre, lærere, skoler, tek-selskaper og myndigheter kan iverksette for å ta barndommen tilbake, og gjøre ungdommene mer robuste!
«Dette er det største ukontrollerte eksperimentet menneskeheten noen gang har utført på sine egne barn.»