I denne boka belyser forfatterne ny kunnskap om hvordan aggresjon, overgrep og utelatt helsehjelp utspiller seg i praksisfeltet, og beskriver ulike tilnærminger for å forebygge og redusere aggresjon, overgrep og utelatt helsehjelp i institusjon. Aggresjon, overgrep og utelatt helsehjelp er komplekse fenomener som er nært knyttet til hverandre, til dels overlappende, og ofte del av et og samme fenomen med felles risiko-, utløsende og vedlikeholdende faktorer. Betydningen av å forstå disse fenomenene i en helhetlig sammenheng både i forskning og praksis framheves. Boka tar for seg begreper og teorier om fenomenene og om kompleksitet, refleksjon, makt og ledelse i institusjon.
Bjørn Lichtwarck er lege, PhD, og spesialist i allmennmedisin med kompetanseområdet alders- og sykehjemsmedisin. Han har tidligere arbeidet som sykehjemslege ved demensavdelinger og som fastlege. Han er nå ansatt som spesiallege og forsker ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS), alderspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Innlandet.
Janne Myhre er spesialsykepleier i geriatri og psykiatri, PhD. Hun har tidligere arbeidet som sykepleier og avdelingsleder ved somatiske sykehjem og demensavdelinger. Hun er nå ansatt som leder og forsker ved Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom (AFS), alderspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Innlandet.