Først og fremst om kjærlighet
Hun er en av Norges mest leste forfattere. Cubansk-amerikanske Cecilia Samartin leverer den ene bestselgeren etter den andre. Hvorfor er bøkene hennes så populære i Norge?
"Jeg har hørt at nordmenn er åpne for andre kulturer og reiser mye, så kanskje de liker det eksotiske i bøkene mine. De har jo mye følelser i seg, og kanskje det også gir leseren en følelsesmessig reise inn i en annen kultur," har hun selv uttalt. Bøkene handler ofte om unge kvinner som må takle store følelser, og hun blir selv veldig følelsesmessig engasjert når hun skriver. Hun er psykolog og familieterapeut, og kaller skrivingen sin selvterapi.
Kampen for tilværelsen
Hun ble født midt under revolusjonen på Cuba i 1961, og familien flyttet til USA før hun var ett år. Nå bor hun med ektemann og to katter i Pasadena utenfor Los Angeles, og har etter hvert blitt en veletablert forfatter etter å ha jobbet i mange år med mennesker som kommer som innvandrere til USA fra land i Latin-Amerika, flere av dem både fattige og papirløse. Mange har også opplevd store tap i livet, og historiene deres har ledet henne til å skrive romaner som varmer både hjerte og sjel. Hun har høstet stjernekritikker for sine hjerteskjærende skildringer om menneskers kamp for tilværelsen.
Fryktløs kjærlighet
Men kanskje handler romanene hennes først og fremst om den kjærligheten som tåler alt, har kraft til å overvinne alt, og ikke bare er en romantisk liten greie, men en fryktløs kraft som kan overvinne alle problemer når den brukes rett. Kanskje det også er derfor fansen gråter når de møter henne, fordi hun ikke er redd for å føle dypt med karakterene i bøkene sine. De sies å være mer karakterdrevet enn handlingsdrevet, men i hennes siste roman, Doña Maria, får leseren både i pose og sekk. Tre sterke kvinner og en historie som er så sterk at Samartin feier all tvil om hennes evner til å lage gode plot til side.
Undertrykkende regimer
"Å skrive er ikke et normalt liv," har hun uttalt. Likevel setter hun seg til tastaturet klokken seks hver morgen, og skriver til to. Da er hjernen klar, verden har ennå ikke kommet inn og hun er bare på sitt eget sted. Det blir mye tid i ens eget hode uten noe stimuli fra andre, og det kan være usunt, ifølge Samartin. Hun elsker barn, men å få barn selv har aldri vært et tema. På spørsmål om hun noen gang har følt hat, svarer hun at det er umulig å føle kjærlighet uten å ha hatet. Ikke minst føler hun overfor undertrykkende regimer og diktatorer som lever som konger mens folk flest lever som dyr.
Cubas paradoks
Å skrive Doña Maria må ha vært en ekstra sterk emosjonell opplevelse for henne, og hun er da også svært opptatt av Cubas paradoks. Et fargerikt land med karibiske strender, varme mennesker og tradisjoner for impulsive levesett har de siste femti årene vært offer for et totalitært regime som har frarøvet befolkningen all verdighet og håp. Da regimet arresterte 75 intellektuelle i 2003 førte det til at koner, døtre og søstre av fangene startet en fredsmarsj med kvinner i hvitt i Havanas gater hver søndag, en bevegelse som nå er nominert til Nobels Fredspris. Med dette som utgangspunkt har Cecilia Samartin skrevet en sterk roman om den fryktløse kjærligheten som overvinner alt.
9 spørsmål til Cecilia Samartin
1. Hvorfor tror du romanene dine er så populære i Norge?
Spørsmålet gir meg muligheten til å tenke over hvorfor jeg setter så pris på mine norske lesere. Selvsagt jobber forlaget knallhardt, jeg vet jo at det er viktig. Samtidig vet jeg at mine norske lesere forstår meg godt, og at vi har utviklet et vennskap basert på tillit og respekt.
2. Hva handler romanene dine først og fremst om?
Mine romaner handler først og fremst om kjærlighetens kraft, som mange mener er den sterkeste kraften i universet vårt. Mine lesere vet godt at de ikke handler om den såkalte "romantiske" kjærligheten.
3. Hva er viktigst når du skriver - karakterene eller handlingen?
For meg kommer karakterer før plot. Når jeg har forstått karakterene fullt og helt og de utvikler seg, blir jeg helt oppslukt av dem, og det er faktisk de som skriver bøkene mine. Jeg planlegger plotet på forhånd, men hvis karakterene er uenige, forandres det så det føles riktig. Jeg følger alltid karakterene mine; de er rett og slett min skriveguide.
4. Kan du si noe generelt om hvordan du jobber ut romanene dine?
Når jeg skriver, prøver jeg å koble ut resten av verden og leve tett inntil karakterene med så få distraksjoner som mulig. Jeg har alltid en plan, står opp før soloppgang og jobber til klokken to. På denne tiden av dagen er jeg i en transe som både er spennende, krevende, frustrerende og takknemlighetsfull. De som står meg nær, spesielt min ektemann Steve, forstår at jeg blir litt underlig i denne prosessen. De gir meg mye rom og forståelse, noe jeg setter stor pris på.
5. Hvordan er ditt forhold til Cuba? Hvordan ser du på Cuba i dag?
Cuba er mitt hjemland, landet lever i mitt hjerte og min sjel og har vært kilde til mye sorg og glede i livet mitt. Jeg elsker Cuba betingelsesløst fordi landet omfatter min familie, arv, kultur og mine verdier. I dag er dessverre Cuba en fortapt sjel, som desperat ønsker at verden skal høre deres fortvilte rop om hjelp. De siste femti årene har landet dessverre vært et synkende skip, men der det er liv, er det håp.
6. Hvordan var det å skrive Doña Maria?
Det første jeg tenker på er følelsen av ydmykhet. Å skrive om mennesker som ofret så mye, og fortsatt har vilje og styrke til å gå videre i livet gjorde meg ydmyk. Jeg følte ofte at jeg ikke hadde rett til å skrive om dem, men jeg kunne ikke kvele skriket i mitt eget hjerte!
7. Hva er hovedtema i Doña Maria?
Hovedtema er at selv ikke grådigheten, korrupsjonen og mishandlingene til de mest tyranniske regjeringer kan få kjærlighetens ekte sannhet til å stilne.
8. Hvorfor er Ladies in White en så viktig organisasjon?
Ladies in White setter seg selv i stor fare på grunn av kjærligheten til deres egen familie og hjemland. De snakker åpent ut om overtramp i forhold til menneskerettighetene og diktaturet på Cuba, som ikke tillater ytringsfrihet og andre grunnleggende rettigheter. Ladies in White har overvunnet frykten som får mange til å tie. Jeg beundrer dem, og Doña Maria er dedikert disse flotte kvinnene.
9. Hvorfor bør menn også lese romanene dine?
Rent generelt mener jeg det er bra for menn å lese bøker skrevet av kvinner; ikke nødvendigvis av meg. Menn som er villige til å undersøke hva som berører kvinner, vil få innsikt og visdom på kjøpet, og i tillegg finne det underholdende. Jeg har hatt gleden av å møte mange av mine mannlige lesere, og ser frem til å møte enda flere, og utveksle ideer med dem. Det vil utvilsomt gjøre meg til en bedre forfatter.
Til toppen