Den viktige kjærligheten beskriver hvorfor kjærlige relasjoner er så viktig for hjernens utvikling de første leveårene, og hvordan dette tidlige samspillet kan ha varige konsekvenser for senere emosjonell og fysisk helse. Boken inneholder vitenskapelig forskning og dekker nyere funn innenfor genetikk og forbindelsen mellom kropp og sinn. Den inneholder også et kapittel som retter søkelyset mot vår stadig bedre forståelse av den rollen svangerskapet spiller i utformingen av et spedbarns emosjonelle og fysiske velvære.
Den viktige kjærligheten er en tilgjengelig og levende redegjørelse for de siste funnene innenfor nevrovitenskap, utviklingspsykologi og nevrobiologi – forskning som har betydning for oss alle. Boken er en anerkjent veileder for både foreldre og fagpersoner.
Sue Gerhardt fokuserer spesielt på hvilke vidtrekkende effekter tidlig stress har for utviklingen av et spedbarns eller småbarns nervesystem. Når ting går galt i relasjoner tidlig i livet, må det avhengige barnet tilpasse seg. Det vi vet nå, er at barnets hjerne også tilpasser seg. Hjernens følelses- og immunsystemer påvirkes spesielt av tidlig stress og kan bli mindre effektive. Dette gjør barnet sårbart for en rekke vansker senere, som depresjon, antisosial atferd, avhengighet eller anoreksi i tillegg til fysisk sykdom.