Blåfarveværket på Modum var Norges største industribedrift på begynnelsen av 1800-tallet. Blaafarveværket brukte koboltmalm til fremstilling av koboltblått, som særlig ble benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien, og eksporterte størstedelen av produksjonen av blåfarge til utlandet.
I sin storhetstid dekket det 80% av verdensmarkedet for blåfarge. Blåfarven fra Modum spilte dermed en viktig rolle i norsk handel med bl a Danmark, Holland og land i Asia. I tiden rundt 1814 fikk Blaafarveværket en avgjørende rolle i opprettelsen av en ny norsk økonomi og i dragkampen mellom Danmark og Norge om verdiene i det gamle riket.
Dette er første bind i en serie på flere bøker som tar for seg Blaafarveværkets historie. Dette bindet dekker pionertiden fra 1776- 1821.
Ingerid Hagen forteller levende om blåfargens vei fra Modum, og ut i verden. Hun beskriver livet på havna i København, i kaffehusene i Amsterdam hvor blåfargen ble solgt til handelshus i hele Europa og hvordan skip med eksklusiv kolboltblått fra Modum reiser til Japan og andre land i Asia.