Biblioteket i Paris (Innbundet)

Forfatter:

Kristi Rédis Heggli (Oversetter)

Biblioteket i Paris er basert på virkelige hendelser, og forteller den ukjente historien om de heroiske bibliotekarene ved Det amerikanske bibliotek i Paris under andre verdenskrig. De viste hvordan kjærlighet til litteratur kan føre oss mennesker sammen – selv i de mørkeste tider.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Paris Library
Oversatt av: Heggli, Kristi Rédis
ISBN/EAN: 9788202689810
Kategori: Romaner
Omtale Biblioteket i Paris

Ekte heltemot kan også finnes på helt stille steder

Paris, 1939: Unge Odile har alltid vært en bokelsker. Når hun får jobb som bibliotekar ved sitt favorittbibliotek, går en drøm går i oppfyllelse. Men så inntar krigen Paris, og Odile får erfare hva ekte tapperhet – og kjærlighet – er.

Når tyskerne nærmer seg Paris, skjønner Odiles sjef ved Det amerikanske bibliotek, Dorothy Reeder, at biblioteket er i fare. Sammen med staben gjemmer hun unna tusenvis av de mest verdifulle bøkene, og starter utsendelse av bokpakker til franske og utenlandske soldater, og til sårede soldater på sykehus. Under mottoet at litteratur er viktig for mennesker: «Biblioteket er en bro av bøker mellom kulturer».

Smugler ut bøker

Når jødene like etter mister adgangen til Det amerikanske bibliotek, får de ansatte en idé: å smugle ut bøker til alle jødene som ikke lenger kan komme til dem. Ingen skal miste muligheten til å se verden gjennom andres øyne, slik bøkene tilbyr. Odile står last og brast i det farlige oppdraget. Hver eneste dag kan hun bli avslørt. På hjemmebane er hun bekymret for tvillingbroren Remy, som kjemper ved fronten. Og hun får ikke sett kjæresten Paul så ofte som hun ønsker. Når krigen endelig er over, venter det henne et stort svik, fra en av dem hun virkelig stolte på og var glad i.

USA, 1983

Mange år senere vokser Lily opp i en amerikansk småby i Montana, hun mister moren sin tidlig og blir en ensom og frustrert tenåring. Hennes utferdstrang trigges av den franske, eldre damen i nabohuset, Odile. Lily avslører stadig mer av naboens mystiske fortid, og de har mer til felles enn hun kunne forestilt seg.
Vi skjønner at Odile havnet i USA etter krigen, gift med en Mr. Gustafsson. Men hvordan og hvorfor? Forfatteren gjør en fantastisk jobb når hun kobler sammen de to kvinnenes liv. Forholdet mellom dem er sterkt og rørende. Og hele tiden lurer vi på – hva skjedde i Paris under og etter krigen?

Bokens helende kraft

Det er så spennende lesning å følge modige Odile, hennes kolleger og venner i motstandsbevegelsen mens de prøver å redde både liv og bibliotek. Aldri var lesing og bokens kraft viktigere enn i denne mørke tiden! Alle som elsker bøker vil kjenne igjen den tryggheten og trøsten som biblioteket gir. De vil forstå lidenskapen til bøker, og risikoen ved å redde dem.

Sann historie

Flere av romanens karakterer, deriblant bibliotekets direktør Dorothy Reeder, er basert på virkelige mennesker. Disse tapre bibliotekarene gikk igjennom år med frykt og motgang, mens de kjempet for det de trodde på. De så biblioteket som et sted for fred og forståelse – et åpent vindu til den frie verden under okkupasjonen. Dette er en ukjent del av vår krigshistorie som virkelig fortjener å bli fortalt. Og når romanen i tillegg er så spennende og oppslukende – da føler vi virkelig at vi har funnet en ekte skatt!


Redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Biblioteket i Paris
Bokmål Ebok 2021
Biblioteket i Paris
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Biblioteket i Paris
Bokmål Heftet 2021
Intervju

De modige bibliotekarene i Paris

Forfatter Janet Skeslien Charles jobbet selv ved Det amerikanske bibliotek i Paris, og kom over den utrolige historien som ga inspirasjon til romanen hennes.

Det amerikanske bibliotek i Paris ligger vakkert og majestetisk til et par kvartaler fra Eiffeltårnet, og er det største engelskspråklige bibliotek på det europeiske kontinentet. Det har 4000 medlemmer og representerer 60 land. I 2020 feiret biblioteket sitt 100-årsjubileum.

Nektet å gi opp

– Jeg fikk høre om bibliotekarene som jobbet der under andre verdenskrig da jeg jobbet som programansvarlig ved biblioteket. Like før krigen kom til Frankrike, ble alle amerikanere rådet til å dra hjem i trygghet til USA. Men Dorothy Reeder, den amerikanske direktøren ved Det amerikanske bibliotek, nektet å gi opp biblioteket. I stedet forberedte hun krigen ved å legge viktige dokumenter og bøker i en safe, forteller forfatter Skeslien Charles.
Dette var starten på en fem år lang kamp for boken, ytringsfriheten og jødenes rettigheter. Reeder forfektet litteraturens demokratiske kraft – dens kilde til åpenhet, kunnskap, forståelse og forsoning. Hun mente at i krigstid var bøker viktigere enn noen gang.

Reeder og Odiles kamp

I september 1939, tre dager etter at Tyskland erklærte krig mot Frankrike, opprettet Dorothy Reeder The Soldiers Service. Bøker ble sendt til engelske, franske og tsjekkiske soldater, og til den franske utenlandslegionen. Over 100.000 bøker sendes det neste halve året. Like før tyskerne inntok Paris, i juni 1940, flyttet Reeder store deler av staben sin til den franske landsbygda, i trygghet. Selv ble hun på sin post. Med seg hadde hun sine franske ansatte, deriblant den fiktive Odette i romanen. Hun legger hele sitt liv og kjærlighet i biblioteket – samtidig som krigen truer både henne, familien og kjæresten.

Bibliotekene plyndret

– Etter invasjonen plyndret nazistene de polske og russiske bibliotekene i Paris. Direktøren visste at det bare var et spørsmål om tid før de kom til Det amerikanske bibliotek. Hun visste at hun måtte beskytte både medlemmene, staben og boksamlingen. Hun hadde dialog med Dr. Fuchs, den nazistiske «bibliotek-beskytteren», som kom for å inspisere biblioteket. «Noen typer mennesker får ikke adgang», sa han. Og Miss Reader forsto hva han mente.

Basert på virkelige personer

Siden jødiske medlemmer ikke lenger fikk komme til biblioteket, kom biblioteket til dem. Miss Reeder og kollegene hennes gikk til skjult kamp mot nazistenes ordrer. De puttet bøker i veskene sine og leverte dem egenhendig til jødiske medlemmer. I romanen opptrer Miss Reeder som seg selv, som bibliotekets direktør. Også flere av bokens øvrige karakterer er basert på virkelige personer, deriblant russiske Boris Netchaeff. Han ble skutt av Gestapo sent en kveld i sin egen leilighet, foran kone og naboer, og tatt til fange. Men han overlevde, og jobbet ved Det amerikanske biblioteket i Paris resten av sitt liv.
– Jeg var så heldig å få intervjue datteren hans Helene til denne boken, forteller Skeslien Charles.

100-årsjubilant

– Romanen min er en kjærlighetserklæring til biblioteker og bibliotekarer. I vår digitale tid tror jeg bibliotekene er viktigere enn noen gang. De er vår helligdom, og en kilde til opplysning og fakta i en fake news-tid. Mer enn noen gang er bibliotekene under angrep. Romanen er en påminnelse om at vi må ta vare på det vi har, sier Skeslien Charles.
Takket være Miss Reeder, «Odile» og de andre modige bibliotekarene, kunne Det amerikanske bibliotek fortsette sin fantastiske virksomhet etter krigen, og helt frem til vår tid. Biblioteket er umåtelig populært den dag i dag, og har betydd mye for så mange. I fjor feiret det 100 år.
Det er stort. Gratulerer!

Redaksjonen

Til toppen

Utdrag

En soldat ba meg åpne vesken. Jeg ble bare stående, så kortpustet at jeg trodde jeg skulle besvime. Han rev tak i vesken og rotet gjennom bøkene og papirene som lå der.
«Ikke noe av interesse her,» erklærte soldaten på tysk, «bare et lommetørkle, husnøklene og noen bøker.»
Jeg tror i alle fall at det var det han sa. Det eneste jeg forsto, var nichts, interessant og Buch. Han kikket på papirene mine og stirret på fotografiet på ID-kortet, før han bryskt rakte meg alt sammen og knurret: «Kom deg av gårde!»
Idet jeg rundet hjørnet, finkjemmet jeg vesken for å finne adresselappen, og rev den i småbiter mens jeg lovet meg selv å være forsiktigere i fortsettelsen. Jeg ville ikke sette leserne våre i fare. Etter at pusten hadde blitt normal igjen, gikk jeg videre.
(…)
I nærheten av Monceau-parken, et snobbete strøk som var kjent for sine ambassader, førte Paul meg inn i en majestetisk kalksteinsbygning.
«Hvor skal vi?» spurte jeg mens vi gikk opp marmortrappen.
Han smilte lurt. «Bare vent og se.»
I andre etasje låste han opp døren til en leilighet som var enda større enn Margarets. Draperte fløyelsgardiner rammet inn høye vinduer. Sollyset fikk prismene i lysekronen til å funkle.
«Hvem er det som bor her?» spurte jeg med ærefrykt.
«Antakelig en rik forretningsmann som flyktet til den frie sonen.»
«Hvordan fikk du tak i nøklene?»
«En kompis er i samme situasjon. Han møter kjæresten sin her.»
En leilighet for romantiske stevnemøter!
Paul gned nesen mot nakken min. «Jeg elsker deg,» sa han. «Jeg er villig til å gjøre hva som helst for deg, hva som helst.»

Til toppen

Om forfatter Janet Skeslien Charles

Janet Skeslien Charles er oppvokst i Montana i USA, og er forfatteren bak to prisvinnende romaner: Moonlight in Odessa og Biblioteket i Paris. Hun har bodd i USA, Ukraina og Frankrike, og har undervist i kreativ skriving. Hun begynte å forske på historien til Det amerikanske biblioteket i Paris mens hun selv arbeidet der. I dag veksler hun mellom å bo i Montana og Paris.

Til toppen