"Bergens beskrivelse" er en slags fortsettelse av Erlend O. Nødtvedts debutbok "Harudes", men denne gangen er det Bergen det handler om. Nødtvedt bruker frekt sitt gnistrende poetiske språk til å blande høyt og lavt, opplevd og drømt, Holberg og Friele, byhistorie og -symboler, slang og arkaiske former. Han dikter inn sin tilsynelatende egne kjærlighetshistorie i det som er blitt en poetisk rollercoaster og eneste lang lidenskapelig, men ikke ureservert hyllende kjærlighetssang til hjembyen.
Når Nødtvedt rister i språket, klipper og limer, gjør han det lekent, musikalsk og smart. Opp av ordene stiger et remytologisert Bergen. Byen er Bergen, og boken er Bergens beskrivelse!
Dette er den absolutte diktsamlingen om Bergen.
Kåret til en av årets beste bøker 2011 i Klassekampen.
"«Bergens Beskrivelse» vil ikke bli delt ut på byens Turistkontor, men har en originalitet og et språk på full guffe, som er helt strålende."
Espen Stueland, Klassekampen
"Dette vil med stor sannsynlighet være en av poesihøstens mest potente og originale utgivelser."
Arne Hugo Stølan, Bergens Tidende (terningkast fem)
" 'Bergens beskrivelse' inneheld eit til dels enormt språkleg register halde i svært ulike stilnivå med ei stor mengd klipp frå svært ulike kjelder limte saman til eit laussleppt konglomerat av ein tekst. Det er ein fryd å lese dette, og endå meir ein fryd å høyre Nødtvedt lese opp ¿"
Ole Karlsen, Dag og Tid
"Vi satt nærmest og kopet og ble raskt enige om at dette er forbløffende bra ... Han snakker med en stor autoritet ... Bergen skal være kry av denne diktsamlingen."
Marta Norheim og Knut Hoem (Bok i P2, NRK) i samtale om "Bergens beskrivelse" av Erlend O. Nødtvedt.
"Alt som har skjedd av litterær betydning i Norge de seinere årene, har stort sett skjedd i Bergen." Erlend O. Nødtvedt til Klassekampen
"«Det hele», selve «beskrivelsen» er uttrykt gjennom en tidvis herlig kaudervelsk som ikke kan
beskrives; den bør leses ..."
Erik Lodén, Stavanger Aftenblad
"Det som gjør boka praktfull er språket og det historiske rommet det åpner: følelsen av å bo i en by hvor folk har levd og lidd i nesten tusen år."
Bjarne Markussen, Fædrelandsvennen