Advokaten som ble forfatter
-- Som advokat drømte jeg om den store saken. Aller helst en stygg drapssak med mye oppmerksomhet i medier. Den kom aldri, så jeg måtte skrive den i stedet.
Han gir ut én bok i året, og topper bestselgerlistene verden over. Bøkene hans er trykket i mer enn 300 millioner eksemplarer, og er oversatt til mer enn 40 språk. I Arvingen, hans tredevte kriminalroman, vender han tilbake til byen og advokaten der eventyret begynte, nemlig Jake Brigance i Clanton, Mississippi, som ivrige Grisham-lesere husker fra Juryen.
En helt spesiell autentisitet
– Både Arvingen og Juryen er veldig selvbiografiske. Jeg praktiserte som advokat i ti år i en liten by i Mississippi, og førte stort sett saker for folk uten penger. Alltid drømte jeg om den store saken som aldri kom, sier John Grisham i et intervju, og legger til at det er derfor disse to bøkene har en annen autentisitet enn de andre bøkene han har skrevet. Det gjør det ekstra morsomt å legge historien tett inntil miljøet rundt tinghusene, for her er det ofte mange herlige typer å finne.
Fascinert av arveoppgjør
Grisham sier at han elsket å skrive Arvingen, og befant seg så til de grader inne i romanen at det var med stor motvilje han leverte manuset fra seg til forlaget. Han er sikker på at han kommer tilbake til Brigance og resten av persongalleriet i Clanton i en senere roman. Grisham har ofte reelle saker som modell for romanene sine, men det er ikke tilfelle med Arvingen. Han er fascinert av arveoppgjør. Når familie står mot familie, blir det ofte tøffe tak, som ingen hadde forestilt seg før slektens overhode gikk bort og etterlot seg store verdier.
Raseskillet i Mississippi
Arvingen handler om raseskillet i Mississippi, og vi er satt tredve år tilbake i tid. Ifølge Grisham er det fortsatt skillelinjer mellom svarte og hvite i dagens Mississippi, selv om likestillingen går sin gang. Grisham var selv politiker på 1980-tallet, men la etter hvert politikerrollen på hyllen til fordel for skrivingen. Siden har han levert minst én roman i året. Hvordan klarer han å være så disiplinert?
Skriver slutten før starten
– Det handler veldig mye om disiplin. Målet er hvert år å begynne skrivingen 1. januar og avslutte 1. juli. Om høsten har jeg ofte tre-fire ideer til neste bok, og mye tid går med til å prøve ut om ideene holder vann, og så planlegge hva som skal skje. Jeg skriver ut siste scene i boken før jeg begynner å skrive fra starten. Når jeg vet hva som skal skje og hvor det skal ende, er sjansen for å gå seg vill mindre når jeg skriver. Jeg skriver fem dager i uka, tre-fire timer hver formiddag. Og vet alltid at boken skal lanseres i oktober året etter, avslører Grisham.
Av Bernt Roald Nilsen
Til toppen