Fra forordet:
Jeg møter ofte mennesker som forteller meg at de ikke kan bake. Spør jeg hvordan de kan påstå noe sånt, får jeg som regel servert en historie om et bakeprosjekt som gikk skeis. Om en kake som ble så mislykket at de har lovet seg selv aldri å prøve igjen. Det er jo ikke så rart, tenker jeg. Alle har vi begynt et sted. Å erfare sin første kakekatastrofe kan ta motet fra alle og enhver. Det mest frustrerende er å ikke forstå hvorfor det skjer. Men når du får det til! Åh, for en følelse – for en glede! Det er dette jeg vil du skal oppleve.
Denne boka handler om hvordan du skal få det til, og mye dreier seg om å forstå det mest grunnleggende. Jo mer kunnskap om råvarer og baketeknikk, jo større er muligheten for å lykkes. Men man må erfare for å lære. Som alle andre har jeg bakt med vekslende hell og gjort tabber. Det er det som har gjort meg god til det jeg kan.
Hemmeligheten er å ikke miste motet, og å skjønne at det kun er et steg på veien til å bli en bedre kakebaker. Å være konditor har alltid vært en del av min identitet, men i 1999 tok konditorlivet en brå vending. Jeg sluttet å jobbe i familiebakeriet, byttet bransje og forsvant fra yrket. Å forlate bakeriet jeg vokste opp i, var en stor sorg. For ikke å glemme hvem jeg var og hvor jeg kom fra, fikk jeg ideen om å lage en nettside om kaker, desserter, is og konfekt. Det ble krem.no, en webside drevet på hobbybasis, fordi det å jobbe som konditor nå var fjernt for meg. Jeg havnet isteden på et kontor og ble der. Helt til det en dag gikk opp for meg at jeg måtte tilbake til det som sto hjertet nærmest. Etter 14 år borte fra sjokolade, krem og marsipan sa jeg opp fast jobb, startet som frilans og satset på at flere ville lese kremdott-no når nettsiden ble omgjort til blogg. Og heldigvis skjedde det. Gleden over å skape ting med hendene deler jeg i dag med tusenvis av følgere både på Instagram@kremno_elin og på bloggen krem.no. Akkurat som krem.no er denne boka full av grunnleggende, tradisjonelle og velprøvde oppskrifter som har fulgt meg i mange år. Jeg gir svar på spørsmål, deler råvarekunnskap og gir tips om dekorering av kaker. Du får små historier fra familiebakeriet, fra livet som konditor, og om den første duften av eplekake, bakt i en svartovn på min oldemors kjøkken på 1920-tallet.
Mens jeg har skrevet har jeg hele tiden tenkt på deg. Tenkt på hva du trenger å vite for å lykkes. Klarer jeg å formidle den positive opplevelsen du kan få når du baker selv, og få deg til å lære av feil uten å gi opp, da har jeg oppnådd det jeg ønsker. Da kan jeg si høyt det jeg allerede vet: Alle kan bake!
Til toppen