Tøffe helter i Valdres
Med 150 reisedøgn i året og en drøm om mye mer hjemmekos, satser Arne & Carlos friskt på selve symbolet på hjem kjære hjem. Tøffelboken kommer i september.
Skyene speiler seg i Nystølvannet, ørreten vaker og idyllen siver helt inntil gårdstunet. I den engelsk- inspirerte hagen formelig gror ideene innimellom løytnantshjerter, marikåper og aquamarinfargede anemoner. I det herrens år 1904 åpnet kong Haakon Tonsåsen stasjon på Valdresbanen. Historiens sus sitter i veggene i stasjonshuset. Inne og ute bugner det av en ufattelig skaperglede. Et eget univers hvor små og store prosjekter står i en lang kø. Bilene langs veien sakner farten for å få et glimt inn i kreativitetens mekka. Arne & Carlos har nådd internasjonal annerkjennelse og den arten gror ikke på trær i Valdres. De har også bestemt at moten for lengst har gått av moten, og at med finanskrisen ble det patetisk å lansere to kleskolleksjoner i året. Gutta satset på strikkepinner i en herlig blanding av nostalgi, tradisjoner og noe flunkende nytt og friskt. - Folk vil ha tiden tilbake. Og de vil ha «ekte vare», noe virkelig, som er til å ta og føle på, sier designer Arne Nerland. Ifølge statsviter og strikkeguru, Carlos Zachrison er det lekende lett å strikke din egen tøffel. –Det er så enkelt, sier han entusiastisk. Store pinner, grovt garn og voila! – en tøffel. Det er da moroa begynner. Du setter din design på ditt skaperverk. Hjemmestrikkede tøfler er motpolen til bruk og kast. Å mestre, å lage sine egne spesialdesignede labber og nyte sitt eget hjem er helt i tråd med duoens ideologi.
Tøffelbokens opprinnelse
- Det var Carlos sin ide å lage en tøffelbok, sier Arne. - Et paradoks egentlig - idet jeg er den hjemmekjære og stedsbudne. Carlos har levd i mange land, er en svenskspansk kosmopolitt, oppvokst i Syd-Amerika og ikke på noen måte en tøffeltype. Det er der i mot jeg, smiler Arne. – Ikke overdriv, Arne, jeg har satt rekord her i Etnedal og har bodd 14 år på samme sted, skryter Carlos.
Arne & Carlos er en underlig blanding. Noe urnorsk og noe tango, noe tradisjonsbundet i en mix av en stor verden. Arne har fått en dialekt pris og er verdens femte hedersgausdaling. Carlos har levd en nomadetilværelse på mange kontinent.
Var det vanskelig å finne et navn på firmaet?
- Navnet er en fallitterklæring, hvordan vil du at to såkalt kreative ikke finner på noe bedre? Vi brukte et år på å bestemme navnet. På invitasjoner får vi et navn - og det er Arne & Carlos - som om vi er siamesiske tvillinger. Andre kan ta med en venn på en invitasjon, men vi er en og samme person.
Utfyllelsens kraft
- Carlos og jeg er et godt team. – Arne er god på å prate med mennesker og jeg er god på mail, sier Carlos. Han betaler alle regninger og er den praktiske. Gausdalingen Arne går i hver enkelt maske, tenker og kreerer, prøver en gang til, finner farger og mønstre i hagen, blant tallerkener arvet fra bestemor og i seg selv. Ideene er teamwork. Tøfler med kaninører, broderte blomster, museansikt, striper, og intrikate mønstre – kort sagt en skjønn blanding av det Arne & Carlos er best på. Tradisjoner og overraskelser- Som livet selv, sier Arne poetisk. - Ideene blir til først og fremst ved gjenkjennelse. Vi legger best merke til ting vi allerede har sett eller opplevd. Oppvekst, reiser, møter med mennesker, impulser – kort sagt gleden over å finne tilbake til noe vi allerede vet hva er.
Selvgjort er velgjort og ikke minst trendy
En av verdens ledende trendspottere er Nederlandske Li Edelkoort. Ifølge Li - er Arne & Carlos, sammen med Michelle Obama - de mest trendy på kloden.» Grønne byer, kule bygder, å leve av og med internett og sosiale medier og ikke være stedavhenging, er ifølge trendspotteren, det kuleste på jord. Carlos, hva føler du. Er du den mest trendy på kloden? –Det føles litt overdrevet, sier statsviteren beskjedent. – Samme her, skyter Arne inn. Men det er noe med det å skape et paradis der du er. Hadde vi ikke reist halve året, kunne vi vært selvforsørget, sier Carlos. – Vi var med i motekavalkaden til 2008 og jeg var kjempe lei, sier Arne. – Det var så mye bedre at folk kan lage ting selv. «Oppskrifter varer evig, moten er en sommerfugl,» har Carlos en gang sagt. Arne kan ikke forstå at noe så poetisk er kommet fra partnerens munn. Joda, smiler Carlos. – Det kan jeg absolutt ha sagt.
Livet – en reise
Hagen på den nedlagte togstasjonen er en drøm. De ville blomstene som smørblomst og prestekrager vokser i samme bed som eksotiske arter importert fra alle verdens hjørner. Det strengt ordnede kaoset er Arne & Carlos - en symbiose av det forventede og det vi ikke tror er mulig.
– Min store drøm i livet er å ha på tøfler oftere, sier Arne. Rett og slett mindre jobb og mere penger, legger Carlos til. - Veien blir til mens du går og jeg har ikke lyst til å gå forbi åpne dører, sier Arne. Byr livet og mulighetene på noe annet enn det vi har og det vi gjør - da hopper jeg på.
Tekst og foto: Bente Haraldstad Delmas
Til toppen